LIMAU NIPIS ASAM BOI, KORANG PENAH MAKAN KE?

LIMAU NIPIS ASAM BOI, KORANG PENAH MAKAN KE?

Image may contain: food

Korang pernah makan ke limau kasturi sumbat asam boi ni/asam color merah tu.

MG tak pernah makan ni share dr fb.
katanya masa kecik2 dia selalu makan.
mungkin masa dia kecik tak sama dgn masa MG kecik kot..hehe


nampak pun dah kecur air liur dah kan?
say hai sikit sape yg pernah makan macam ni? hih


pada yg bawak budak tu sila jgn tenung lama2 ea.
nanti tak pasal2 hujan2 ni kena cari limau dgn asam boi plak! hihi 
KEM MOTIVASI BERBOGEL

KEM MOTIVASI BERBOGEL

NX Digital

36 lelaki dan dua wanita berusia antara 19 dan 23 tahun, sebahagian besarnya pelajar ditahan selepas berbogel ketika menyertai salah satu acara ketika mengikuti program kursus motivasi di sebuah resort di pusat peranginan di Bukit Tinggi, Pahang.
Turut ditahan sembilan petugas yang nengendalikan kursus terbabit.
Kursus itu dianjurkan sebuah syarikat.
Malah, kejadian berbogel itu berlaku ketika berlangsung salah satu aktiviti di kawasan lapang di resort berkenaan kira-kira jam 5:30 petang semalam.
Ketika kejadian, sebahagian peserta berbogel dan beberapa orang bertindak menutup bahagian kemaluan dengan daun.
Polis yang mendapat laporan mengenai kejadian itu melakukan serbuan ke resort terbabit kira-kira jam 12 tengah malam tadi ketika peserta dan penganjur kursus terbabit sedang melakukan satu program.
Hasilnya 46 orang termasuk dua wanita ditahan bagi membantu siasatan.
Kes disiasat mengikut Seksyen 294 (A) Kanun Keseksaan atas kesalahan mengenai kesopanan di tempat awam.
Sabit kesalahan boleh dipenjara tiga bulan dan didenda.

kredit - NXDIGITAL 

ntan ape yg pelatih tu fikir sampai perlu berbogel ?
latihan ape yg nak diorang terapkan?
kena berbogel kalau dalam masalah??
eiii! tolonglah! ni MALAYSIA NEGARA ISLAM kot!! 
no even kalau non muslim sekalipun mana boleh buat mcm ni?
entah apa nak jadi entah sekarang ni! mohon pelatih semua masuk lokap ..sebat buntut 2x sorang!

fikir logik tanpa berlandaskan agama mcm nilah!

WELCOMING JANUARY GIVEAWAY

WELCOMING JANUARY GIVEAWAY

Welcoming January GiveAway 07-17 January 2017



JOIN WELCOMING JANUARY GIVEAWAY :

1. Tulis entry dengan tajuk Welcoming January GiveAway
2. Like FB Page : EcaDwinkyAsha Blog
3. Letakkan link entry korang di SINI.


BAPOK MEROYAN ?

BAPOK MEROYAN ?


Image result for meroyan pondan
sekadar hiasan

Tak perlu kot MG nak mention nama sebab kalau cakap je jutawan muda pondan mesti korang tau sapa kan?

Tak tahu?

Perlaking? tak tahu jugak?


erm,,, korang g lah GOOGLE sendiri! haha


MG buat entri ni bukan nak kutuk dia tapi entahlah just nak share pendapat MG.
sini platform MG suh MG berhak lah nak share pendapat kan?


kang kalau komen kat fb dia nanti kena kecam plak kat follower dia.

now MG tgk dia macam nak buat comeback jadi maknyah tu balik.

Profile pic pun dah tukar.

ye! MG faham mesti dia banyak dugaan dan kecaman lepas bertahun dalam dunia pondan then tiba2 nak jadi abam sado kan?


Tapi MG nampak ramai yg menjatuhkan tapi ramai juga yg support dia.
Family dia all supportive dia kembali jantan.

So? apa lagi yg dia tak kuat?


kita yg duduk saja makan gaji ni pun ada juga yg tak suka tambah lagi lah dia yg keliru jantina dan jutawan.

orang dengki merata tempat 
dengki tak bersyarat



akhir kata MG doakan transfromation dia berkekalan jadi lelaki sejati.
amiiin.



**banyak lagi MG nak type, nantilah MG sambung..hehe

1ST GIVEAWAY NAK BAGI SHAMPOO SANTAN UNTUK MASALAH RAMBUT[BATAL]



SHAMPOO SANTAN BAGUS UNTUK MERAWAT:

RAMBUT GUGUR, KELEMUMUR
GATAL KEPALA
RAMBUT LAMBAT TUMBUH
RAMBUT BERMINYAK
ANAK2 RAMBUT KENA CUKUR BANTAK
RAMBUT KASAR
RAMBUT BERUBAN

1 BOTOL RM29 SHJ!

BERMINAT NAK CUBA 1 BOTOL?
WASSUP "SHAMPOO SANTAN" KE 014-9130342




SHAMPOO SANTAN UNTUK MASALAH RAMBUT 


CARA NAK JOIN GIVEAWAY :

1. FOLLOW BLOG "PEREMPUAN RONGAK"
2. BUAT 1 ENTRI TAJUK "SHAMPOO SANTAN UNTUK RAMBUT GUGUR"
3. COPY GAMBAR SHAMPOO DAN BACKLINK
4. COPY AYAT COLOR BIRU BAWAH GAMBAR
5. PASTE LINK ENTRI KAMU DI KOMEN,


TARIKH TAMAT : 30 JANUARI 2017

HADIAH :

1 BOTOL SHAMPOO SANTAN X 1 YG BERTUAH

3 TOPUP RM5 X 3 YG BERTUAH



INFO SHAMPOO SANTAN:

F.A.Q (Frequently Asked Question)

1. Berapa ml shampoo?
=250ml sebotol

2. Boleh tahan berapa lama?
=2 bulan pemakaian dua hari sekali.

3. Ada expired tak?
=Mestilah ada, expired shampoo biasanya 4 bulan dari tempoh beli. Shampoo dibuat freshly setiap minggu. Dan di botol shampoo ada expired date.

4. Untuk apa shampoo tu sis?
=untuk mengurangkan keguguran, kelemumur & merawat gatal2 kulit kepala

5. Diperbuat dari apa?
=Bahan utama ialah santan asli, minyak kelapa, minyak pati oren & rosemary

6. Bau santan ke?
= Tak sis, bau oren segar dari minyak pati oren

7. Tak perlu pakai conditioner ke?
=Tak perlu yunk, sebab shampoo santan adalah bebas SLS. SLS nilah dalam komersil shampoo, buat rambut kering. Shampoo Santan melembapkan rambut, tak perlu conditioner.

8. Untuk kanak2 boleh?
= Sesuai untuk kanak2 & bayi 6 bulan ke atas.

9. Lelaki?
= Lelaki & perempuan semua boleh pakai

10. Kulit sensitif boleh pakai?
= Untuk kulit sensitif elakkan shampoo yang guna SLS. So, ye kulit sensitif boleh pakai shampoo santan. Ada feedback positif dari customer pesakit eczema.




MAAF YE GA INI MG TERPAKSA BATALKAN SEBAB PENAJA NAK TAMBAH HADIAH DAN TAMBAH SYARAT.

NANTI MG AKAN MAKLUMKAN SEMULA YE :)

MAAF YE.



ANTIBIOTIK TIDAK PERLU UNTUK DEMAM SELSEMA

ANTIBIOTIK TIDAK PERLU UNTUK DEMAM SELSEMA

No automatic alt text available.




Tidak semestinya ambil ubat antibiotik untuk demam batuk dan selsema.



Antibiotik biasanya diberikan sekiranya rawatan biasa tidak berkesan atau simptom masih berpanjangan / tidak berkurang. Antibiotik berkesan utk jangkitan bakteria, bukan virus.

Demam: Boleh ambil PCM / panadol dahulu
Selsema: Rawatan ubat selsema / anti-histamine spt piriton atau cetirizine etc
Sakit tekak: lebih mudah berkumur / gargle (dongakkan kepala dan kumur sehingga kena pada anak tekak) & minum air msk yg byk.

Antara rawatan yang boleh dicuba di rumah sebelum berjumpa doktor ialah banyak minum air suam, berkumur dengan air garam dan menghisap ubatan lozenges, di samping pengambilan ubat demam atau tahan sakit (painkiller). Bagaimanapun, jika sakit tekak berterusan, segera berjumpa doktor untuk rawatan.

Doktor akan memeriksa sama ada antibiotik diperlukan untuk rawatan atau tidak dan ubatan sampingan juga akan dibekalkan.

Begitu pun, sakit tekak yang berkait dengan demam kuat dan kesukaran menelan mungkin memerlukan kemasukan ke wad untuk antibiotik intravena.

Cara TERBAIK: perbanyakkan minum air masak / suam. Ketika sihat sbg preventive (dgn tambahan supplement spt Vitamin C) & ketika sakit sbg rawatan namun mengambil sedikit masa.